Butterfly farm

En av de mest spännande sakerna som hänt på senare tid här i familjen är att vi provade på livet som fjärils farmare.
Att se fjärilslarver gå till puppa och sedan utvecklas till fjärilar på nära håll är enligt min värdmamma något som alla barn på Nya Zeeland har sett eller borde ha sett. Så det inhandlades några "Swan plants" som är vad dessa små "caterpillars" äter. Sedan panikhandlades det några till plantor för plötsligt svämmade våra plantor över av larver. 
 
Jag vet inte vem som är mest fascinerad - jag eller fyraåringen. Ett tag var plantorna det första som skulle inspekteras efter man vaknat och efter man kommit hem från förskolan - och så många gånger som möjligt däremellan. Hur många larver? Några nya puppor? Och mest spännande - några nya fjärilar?
 
Hursomhaver är vi nu båda experter på fjärilars liv och deras olika stadium. Lyckan och fascinationen när tålamodet tillslut lönade sig och den första fjärilen kom ut ur sin puppa var total. 
 
Steg 1: Ägg -> Larver
Egg -> Caterpillars
 
Larv/Caterpillar stadiet är definitivt min favorit period - de är så vackra och jag relaterar till deras kärlek till mat ♥
 
 
Steg 2: Larver - Puppor
Caterpillars - Chrysalises (det ordet kunde inte jag innan!)
 
Vi hade ett projekt då vi försökte rädda puppor som hade trillat ned på marken genom att ta in dem, det gick sådär. Troligtvis för att pupporna inte överlevt fallet, en fjäril tog sig ut men den mådde nog tyvärr inte så bra. Men det var häftigt att se de så nära! 
 
 
När pupporna blir svarta är det nära "klara" och man kan som ni se tydligt se fjärilen inuti!
 
 
Färdig...
 
...nästan, men först måste vingarna torka!
 
Det är intressant hur mycket man kan lära sig om ett område som man trodde man ändå hade ganska bra koll på....
Måste säga att jag är väldigt imponerad av våra kära fjärilar som haft byggarbetare som dammat, hamrat och slamrat precis bredvid och som dessutom inte blåste iväg i den Wellingtoniska blåsten. 
 
Kram 
Lisa

Kommentera här: